Lehdistötiedote: Aue-Symposium ”Generatiivinen tekoäly” järjestetään syksyllä 2024 Helsingissä ja Zürichissä

Aue-Symposium: Generatiivinen tekoäly – innostuksen, skeptisyyden ja tasapainoisen näkökulman risteyskohdassa

Tämän vuoden otsikolla Kulttuuri – tulevaisuuden arkisto: Generatiivinen tekoäly – innostuksen, skeptisyyden ja tasapainoisen näkökulman risteyskohdassa, Geraldine de Bastion (Konnektiv), Jana Pejoska (Aalto-yliopisto) ja Noah Bubenhofer (Zürichin yliopisto) keskustelevat (nykyaikaisen) teknologian ja erityisesti tekoälyn kanssa käytävän vuorovaikutuksen sosiaalisista ulottuvuuksista osana Aue-symposiumeja. Keskustelun ytimessä on tuttuun tapaan Suomen ja saksankielisen Euroopan vertailu. Symposiumin juontajana toimii Ruth Fulterer (NZZ).

Iltakeskustelumme jatkavat sarjan aiempien symposiumien perinnettä: Pyrimme jälleen kerran pääsemään kyseisiä maita ja kulttuureja koskevan yleisen tiedon pinnan alle. Kysymysten valikoima on laaja: Millä tavalla yhteiskunnalliset arvot vaikuttavat siihen, miten kussakin maassa suhtaudutaan teknologioihin? Millainen rooli syrjäytyneillä ryhmillä on, myös maailmanlaajuisessa kontekstissa? Eivätkö teknologiset uudistukset ole aina olleet erottamaton osa elämäämme? Miten ihmisen ja koneen välinen suhde muuttuu tekoälyn kehittyessä? Entä miten eri sukupolvet suhtautuvat alan nykyiseen ja tulevaan kehitykseen? Haluamme kuitenkin keskittyä myös konkreettisiin lainsäädännöllisiin ja poliittisiin lähestymistapoihin. Miten verrattain pienet valtiot, joilla on harvoja luonnonvaroja, voisivat käyttää nykyaikaista teknologiaa taloutensa vahvistamiseksi? Miten ne edistävät sekä avointa että kriittistä suhtautumista teknologiaan koulutusalalla? Entä millainen rooli EU:n kaltaisilla valtioiden yhteenliittymillä on kansallisten strategioiden kehittämisessä?

Aue-Säätiön lisäksi tämän vuoden symposiumeita isännöivät Sveitsin Helsingin-suurlähetystö, Suomen Sveitsin-suurlähetystö, Suomen Saksan-instituutti ja Zürichin yliopisto.

Helsinki:

1. lokakuuta 2024, klo 17.00

Sveitsin Helsingin-suurlähetystö (Kalliolinnantie 16 A)

Keynote-puheenvuoro: Geraldine de Bastion (Konnektiv)

Tilaisuuden päätteeksi Sveitsin Helsingin-suurlähetystö toivottaa kaikki osallistujat tervetulleeksi pienelle vastaanotolle.

Ilmoittautuminen 23. syyskuuta 2024 mennessä täällä.

Zürich:

20. marraskuuta 2024, 18.00

Zürichin yliopisto, Kleine Aula / Pieni auditorio

Rämistrasse 59, Zürich

Keynote-puheenvuoro: Jana Pejoska (Aalto-yliopisto)

Ilmoittautuminen 6. marraskuuta 2024 mennessä täällä.

Tapahtumat järjestetään englanniksi. Osallistuminen on kaikille avointa ja maksutonta.

Lisätietoja antaa Aue-Säätiön toiminnanjohtaja Johanna Hovilainen / hovilainen@aue-stiftung.org