Aue-Symposium 2025: Kriisi – havainnointi, päätökset ja toimenpiteet Saksan ja Suomen kulttuurienvälisessä vertailussa

6. marraskuuta 2025 klo 18:30 alkaen
Kansalliskirjasto, Kupolisali (Unioninkatu 36, Helsinki)
Tilaisuus on englanninkielinen. Osallistuminen on maksutonta mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautuminen avautuu syksyllä 2025.
Saksan julkisessa keskustelussa on havaittavissa ”kriisi”-termin inflatorista käyttöä; yhä useammin puhutaan jopa ”kestokriisistä”. Suomessa sen sijaan tilanteen luonnehtiminen ”kriittiseksi” vaikuttaa olevan varattu ainoastaan erityisen poikkeuksellisiin tapahtumiin. Toisaalta kiihkeitä ja loputtomia kriisikeskusteluja, toisaalta ”Keep calm and carry on” -mentaliteetti: vastaako tämä pelkistetty vastakkainasettelu tosiasioita vai onko syytä kyseenalaistaa vakiintuneita näkemyksiä? Mitä johtopäätöksiä voidaan tehdä vertailemalla kriisin havainnointia julkisessa keskustelussa ja retorisessa kehystämisessä? Mitä voidaan päätellä poliittisista ja yhteiskunnallisista päätöksentekoprosesseista, poliittisesta oikeutuksesta ja varsinaisista toimeenpiteistä kriisitilanteissa yhä monimutkaisemmassa ja monenkeskisemmässä geopoliittisessa maisemassa? Kaksi valtiotieteen ja kansainvälisten suhteiden asiantuntijaa Suomesta ja Saksasta keskustelee aiheesta. Moderoitu vuoropuhelu, joka alkaa asiantuntijoiden lyhyistä lausunnoista, takaa asiantuntevan, intensiivisen ja selkeästi jäsennellyn keskustelun.
Panelistit:
Prof. FT Margit Bussmann, Greifswaldin yliopisto

Margit Bussmann on toiminut Greifswaldin yliopiston kansainvälisten suhteiden ja aluetutkimuksen professorina vuodesta 2010 lähtien. Hän suoritti maisterin (1997) ja tohtorin (2001) tutkinnot Alabaman yliopistossa ja habilitoi (2009) Konstanzin yliopistossa. Hänen tutkimusintresseihinsä lukeutuvat kansainvälisten ja maan sisäisten aseellisten konfliktien syyt, seuraukset ja dynamiikka, siviiliväestöön kohdistuva väkivalta ja maan konfliktin jälkeinen vakautuminen sekä talouden globalisoitumisen, talouskehityksen ja epätasa-arvon eri ulottuvuuksien väliset kytkökset. Hänen tämänhetkisessä tutkimustyössään painottuvat Itämeren alueen turvallisuusarkkitehtuuri sekä alueeseen kuuluvien maiden suhtautuminen Saksaan. Hän myös johtaa turvallisuutta ja kansainvälisiä suhteita käsittelevää tutkimusryhmää Greifswaldin yliopiston Itämeren alueen monitieteisessä tutkimuskeskuksessa ja on äskettäin julkaissut Presidential Popularity and International Crises: An Assessment of the Rally-‘Round-the-Flag Effect in Russia (Post-Soviet Affairs 2024, yhteistyössä Natalia Iostin kanssa), ‘Canada is a big deal here’: The eFP battlegroup and host nation public opinion (International Journal 2024, yhteistyössä Andris Bankan kanssa) ja Uncomfortable neighbors: NATO, Russia and the shifting logic of military exercises in the Baltics (Defence Studies 2023, yhteistyössä Andris Bankan kanssa).
Apulaisprofessori FT Johanna Vuorelma, Helsingin yliopisto

Johanna Vuorelma valmistui vuonna 2008 maisteriksi University College Londonista ja suoritti politiikan ja kansainvälisen tutkimuksen tohtorin tutkinnot Warwickin yliopistossa vuonna 2017. Hän työskentelee parhaillaan yliopistotutkijana Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa sekä valtio-opin apulaisprofessorina Turun yliopistossa. Tutkimustyössään hän on perehtynyt erityisesti poliittiseen kielenkäyttöön, legitimiteettiin ja auktoriteettiin politiikassa sekä luottamukseen ja epäluottamukseen kansainvälisessä politiikassa. Hänen tämänhetkiset Koneen Säätiön rahoittamat tutkimushankkeet käsittelevät ironiaa kansainvälisessä politiikassa sekä militarisaatiota ja demokratiaa Suomessa, ja hän on muun muassa julkaissut Irony in International Politics (Edinburgh University Press 2024) sekä Narrative Traditions in International Politics (Palgrave Macmillan 2022). Vuonna 2020 hän oli yksi Suomen tiedekustantajien liiton myöntämän Vuoden tiedekirja -palkinnon saajista.
Moderaattori:
FT Benjamin Schweitzer
Benjamin Schweitzer opiskeli musiikkia Dresdenissä ja Helsingissä sekä kielitiedettä (painopisteenä suomen kielen opinnot) Greifswaldissa ja Tartossa. Tällä hetkellä hän tekee Koneen Säätiön rahoittamaa tutkimusprojektia suomalaisesta avantgardediskurssista ja työskentelee kääntäjänä, luennoitsijana, moderaattorina ja säveltäjänä.
Yhteistyössä: