Aue-Symposium ”Tasa-arvo” Helsingissä 24.5.2022
01.12.2021”Kulttuuri – tulevaisuuden arkisto” -symposiumsarjamme jatkuu 24. toukokuuta 2022 Helsingissä – tällä kertaa käsittelyssä on ”tasa-arvo”, johon paneudutaan asiantuntijapuheenvuorojen ja paneelikeskustelun myötä.
Tule kuuntelemaan asiantuntijakeskustelua tasa-arvon tilanteesta Suomessa ja saksankielisessä Euroopassa! Mitä Saksa, Itävalta ja Sveitsi voivat Suomelta oppia? Entä mitkä ovat tasa-arvon mallimaana tunnetun Suomen sokeat pisteet? Mitä esteitä tasa-arvoisemman yhteiskunnan tiellä tämä maidenvälinen vertailu paljastaa? Entä mitä riskejä ja mahdollisuuksia koronapandemia toi mukanaan: toiko se yhdenvertaisuuteen liittyviä epäkohtia näkyviksi vai oliko se askel taaksepäin?
Puheenvuorot ja paneelikeskustelu ovat englanniksi. Symposium on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuus striimataan osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=kMFlBCLCCx4 ja sen tallenne on nähtävillä kahden viikon ajan. Lisäksi tilaisuudessa otetaan valokuvia.
Aika: Tiistai 24.5. klo 18:00 – 20:30
Paikka: Musiikkitalo (Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki)
Ohjelma:
18:00 Tilaisuus alkaa
Avaussanat: Aue-Säätiön puheenjohtaja, FT Annamari Arrakoski-Engardt
Keynote-puheenvuoro: VTT Solveig Bergman
Paneelikeskustelu: mukana ovat FM Malin Gustavsson, Prof. Tiina Kinnunen, FM Fikri Anıl Altıntaş sekä VTT Solveig Bergman ja keskustelua moderoi FM Jana Mikats.
Aikaa yleisökysymyksille
19:45 Tarjoilua (striimi päättyy)
20:30 Tilaisuus päättyy
Puhujien esittelyt
VTT Solveig Bergman (synt. 1955) työskentelee tutkimusjohtajana Norwegian Centre for Violence and Traumatic Stress Studies -tutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat olleet muun muassa uusi naisliike Suomessa ja Saksassa sekä tasa-arvo politiikassa ja perheessä. Bergmanin tämänhetkiset tutkimusaiheet liittyvät turvakotien toimintaan, esim. Covid-19-pandemian aikana, sekä saamelaisnaisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Bergman on opiskellut Turun Åbo Akademissa sekä Frankfurtin Goethe-yliopistossa.
FM Malin Gustavsson (synt. 1978) on Ekvalitan perustaja ja toimistusjohtaja. Ekvalita konsultoi yrityksiä tasa-arvoon sekä moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Gustavsson keskittyy sukupuolten tasa-arvoisuuteen liittyvän tutkimustiedon soveltamiseen käytännön työelämässä.
Professori Tiina Kinnunen (synt. 1964) on historioitsija ja International Federation for Research in Women’s History -organisaation varapuheenjohtaja. Vuodesta 2014 Kinnunen on työskennellyt Oulun yliopistossa Suomen ja Pohjois-Euroopan historian professorina. Hänen tutkimuksensa keskittyy erityisesti sodan sosiaali- ja kulttuurihistoriaan.
FM Fikri Anıl Altıntaş (synt. 1992) toimii UN Women Saksan HeForShe-lähettiläänä muun muassa nostaen esiin naisiin kohdistuvaa seksisimiä ja väkivaltaa. Altıntaş tarkastelee miesten etuoikeuksia ja eri sukupuolten asemaa patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Hän työskentelee myös Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa -säätiön projektipäällikkönä ja julkaisee ensimmäisen romaaninsa keväällä 2023.
FM Jana Mikats (synt. 1987) on tohtoriopiskelja ja yliopistoassistentti Grazin yliopiston sosiologian yksikössä. Hänen tutkimukselliset painopisteensä ovat sukupuolentutkimus ja epätasa-arvo.
Tapahtumaa tukee Itävallan suurlähetystö.