Automatic-taidenäyttely avoinna Paja-Galleriassa 30.3. saakka

Mitä: Berliinissä vaikuttavien taiteilijoiden Markus Jäntin ja Oscar Veyrunesin taidenäyttely ”Automatic”

Missä: Kalasataman seripajan yhteydessä toimiva Paja-Galleria, osoite Vanha Talvitie 9 (Helsinki)

Milloin: 1.2 – 31.3.2024

Aue-Säätiö on tukenut taidenäyttelyn toteuttamista apurahalla.

Näin kuraattori Veikko Halmetoja kuvailee taiteilijoita ja näyttelyä:

Markus Jäntti ja Oscar Veyrunes käsittelevät teoksissaan urbaanin toiston teemoja. Ne kuvaavat ulkopuolisuutta, loputtomien visuaalisten ärsykkeiden geneerisyyttä ja yleistä vaikeutta hahmottaa kokonaisuuksia.


Näyttelyssä on Jäntiltä mukana suurikokoinen maalaus sekä grafiikanvedoksia ja pieniä lasiveistoksia. Veyrunes osallistuu veistoksilla, joita yhdistää metalliverkko. Jokainen teos on verkon sisään runnottu muoto. Verkot koostuvat toisiinsa liitetyistä palasista, joissa sekä olemus että koko vaihtelevat. Olennaista on verkon toisteisuuden luoma pinta, joka luo teoksiin rytmisen, sopivasti vaihtelevan esteettisen muodon.

Jäntin maalauksissa ja grafiikanvedoksissa sommittelu on irtonaista ja kuva-aiheet koostuvat fragmenteista. Ne liikkuvat sujuvasti pop-taiteen, naivismin ja nykyekspressionismin välillä rakentaen mielenkiintoisia visuaalisia siltoja. Toistoa löytyy niin teosten sisältä kuin teoksesta toiseen. Cheval Liberté sarjaan kuuluvat värilliset lasiveistokset lainaavat muotonsa huippumerkkien logojen hevosista. Historian statussymboleista on tullut kuluttamisen symboleja.


Näyttelykokonaisuus on nimeltään Automatic. Se on vahvasti kulutuskriittinen, mutta sen sisällöllinen ja käsitteellinen puoli on tasapainossa muodon kanssa. Teoksissa on oivaltavaa materiaalinkäsittelyä, ne ovat mittakaavaltaan harkittuja ja niiden vuoropuhelu toimii intiimissä tilassa hienosti. Tilan intiimiys rakentaa kiinnostavan paradoksin suhteessa teolliseen miljööseen ja ikkunoiden tarjoamaan maisemaan, joka paljastaa murrostilassa olevan entisen joutomaan rakentumisen kaupalliseksi kaupunkitilaksi.

Veyrunes on käärinyt veistoksissaan verkkoon muun muassa Näppäimistön ja tyynyt. Ready made -elementit ohjaavat ajattelemaan elektroniikka- ja tekstiiliteollisuuden globaaleja ongelmia. Silti teokset perustuvat pitkälti niiden sekä esteettiseen herkkyyteen että aistittavissa olevaan haurauteen. Osa Jäntin lasihevosista on ilman päätä, osa kokonaisia. Yhtä kaikki ne ovat herkkyydessään jotain muuta kuin yläluokan hartioita koristava silkkihuivi. Ajankohtaisuus on lopulta ajatonta, kriittisten puheenvuorojen viesti on tehokkaampaa, kun se on puettu hienovireiseen visuaaliseen asuun.”